Sıkça Sorulan Sorular

1. İÇEM’de hangi çocuklar eğitim alıyor?

İşitme kayıplı çocuklar ve yuva düzeyinde işiten çocuklar eğitim almaktadır.

2. İÇEM’de hangi sınıflar var?

Okul öncesi, ilkokul ve ortaokul düzeyinde eğitim verilmektedir.

3. Çocuğumun İÇEM’de eğitim alması için ne yapmalıyım?

Odyoloji bölümünden randevu almanız ve gerekli tetkiklerin yapılması gerekmektedir. Yapılan odyolojik değerlendirmelerin sonucunda 3 yaş öncesi grupta bulunan çocuk ve aileler aile eğitimi programına alınmaktadır. Merkezimizde aile eğitimi sonrası 3 yaşına gelen çocuklara odyolojik ve psikolojik değerlendirmeler yapılarak okulöncesi eğitimine başlama kararı verilmektedir.

3 yaşından büyük çocuklar için yapılan başvurularda odyolojik ve psikolojik değerlendirmeler sonucunda çocuk yaş grubunun devam ettiği sınıfta 1 hafta gözlendikten sonra eğitime devam etmesi hakkında karar verilmektedir.

4. İÇEM’de kimler çalışıyor?

İÇEM’de işitme engellilerin eğitiminde uzman akademisyenler, işitme engelliler öğretmenleri, odyologlar, teknik personel çalışmaktadır.

5. İÇEM’de hangi iletişim yaklaşımı kullanılıyor?

Doğal İşitsel\Sözel Yaklaşım kullanılmaktadır.

6. İÇEM’de yatılı eğitim alma imkanı var mı?

İÇEM gündüzlü eğitim veren bir eğitim merkezidir.

7. İÇEM bünyesinde hangi birimleri barındırıyor?

İÇEM’ de odyoloji klinikleri, aile eğitimi birimi, kulak kalıp birimi, teknik laboratuvar, okul öncesi, ilkokul ve ortaokul birimleri bulunmaktadır.

8. İÇEM’de sınıflarda kaç öğrenci bulunmaktadır?

Maksimum 10 kişilik sınıflarda eğitim verilmektedir.

9. Çocuğum İÇEM’de eğitim almasa da diğer birimlerden destek alabilir miyim?

Evet alabilirsiniz. Detaylı bilgiyi merkezimizi arayarak öğrenebilirsiniz.

10. İşiten çocuğumun İÇEM kreş ve gündüz bakımevine kaydını yaptırmak için ne yapabilirim?

Anadolu Üniversitesi personeli olan anne ve babaların kayıt yaptırmada önceliği bulunmaktadır.

11. İÇEM’de eğitime başlama yaşı kaçtır?

Cihazlandırılma ile birlikte çocuk ve aile, merkezimizde aile eğitim programında eğitim almaya başlamaktadır. Günümüzde yenidoğan işitme taraması sayesinde eğitime başlama yaşı bebeklerde 3 aya kadar düşmüştür. Okul eğitimi, çocuk 3 yaşına geldiğinde başlamaktadır.

12. Çocuğum 6 yaşında ve hiç konuşmuyor İÇEM’de okula başlayabilir mi?

Çocuğunuz merkezimizdeki uzmanlar tarafından değerlendirildikten sonra İÇEM’de okula başlayıp başlayamayacağına karar verilmektedir. Merkezimize gelerek detaylı bilgi alabilirsiniz.

13. İÇEM’de işitme testleri yapılıyor mu?

İÇEM bünyesinde tam donanımlı iki odyoloji kliniği yer almaktadır. Kliniklerde işitme kaybını tanılamaya yönelik olarak ABR, ASSR, OAE, Akustik empedans gibi elektro fizyolojik testlerin yanı sıra dikkat çekme, görsel pekiştireçli odyometre, oyun odyometresi ve saf ses odyometre gibi davranış testleri de uygulanmaktadır.

14. Çocuğum İÇEM’de eğitim aldığında konuşmayı öğrenebilir mi?

Merkezimizde Doğal İşitsel\Sözel yaklaşımla eğitim verilmektedir. Erken dönemde eğitim alan çocuklar farkedilmeyen ek bir bilişsel problemleri yoksa yaşıtları seviyesinde veya yaşıtlarına yakın bir dil gelişimi edinebilmektedirler.

15. İşitme kaybı çocuğumun okul başarısını olumsuz etkiler mi?

Normal işiten çocuklarda olduğu gibi işitme engelli çocukların da okul başarısında birçok faktör etkilidir. İşitme engelli çocuklar bireysel özelliklerine uygun bir eğitim, aile desteği gibi olumlu faktörler ile okulda başarılı olabilmektedirler.