Pediatrik Odyoloji Klinikleri

Odyoloji Bölümü

İÇEM bünyesinde tam donanımlı iki odyoloji kliniği yer almaktadır. Kliniklerde işitme kaybını tanılamaya yönelik olarak ABR, ASSR, OAE, Akustik empedans testlerinin yanı sıra dikkat çekme, görsel pekiştireçli odyometre, oyun odyometresi ve saf ses odyometre testleri de uygulanmaktadır. İşitmenin yanı sıra 0-7 yaş arası çocukların dil gelişimleri de kliniğimizde değerlendirilebilmektedir.

Merkezimizde işitme kaybı saptanan bebekler en kısa sürede cihazlandırılarak aile eğitimi programında eğitime alınmaktadır. Bu programda eğitime başlama yaşı kliniklerimizde 3 aya kadar inmiş bulunmaktadır. Aile eğitimlerinin yanı sıra isteyen aileler haftada bir olmak üzere oyun grubumuza katılarak diğer ailelerle tanışabilmekte ve aile eğitimine destek alabilmektedirler.

İşitme cihazından yeterli fayda sağlamayan bebekler ve çocuklar koklear implant uygulaması için değerlendirilmektedir. Ailenin isteğine göre implant için yönlendirilen bebek ve çocukların ameliyat sonrası implant programlamaları, eğitimleri ve gelişimsel değerlendirilmeleri de merkezimizde sürdürülmektedir.

İÇEM’de devamlı okul öğrencisi olan çocukların rutin odyoloji ve cihaz/implant kontrolleri de bu kliniklerde sürdürülmektedir.

İşitme cihazlarında ortaya çıkabilecek arızaları saptamak, kulak kalıplarını yenilemek, cihazların standart kontrollerini yapmak ve gidermek üzere merkezimizde bir teknik ve bir de kulak kalıp laboratuvarı yer almaktadır.

İÇEM Odyoloji hizmetlerini sürdürmek üzere klinikler ve laboratuvarlarda 3 odyolog, bir odyometrist, bir elektronik mühendisi ve bir kulak kalıp teknisyeni çalışmaktadır. Akademik kadroda yer alan bölüm çalışanları aynı zamanda Anadolu Üniversitesi İşitme Engelliler Öğretmenliği ABD’de konularına ilişkin lisans ve lisansüstü düzeyde dersler de vermektedirler. Aile eğitimleri işitme engelliler öğretmenliği bölümünden mezun, okulöncesi öğretmenliğinde tecrübeli ve aile eğitimi alanında yoğun hizmet içi eğitim almış 4 öğretmen tarafından sürdürülmektedir.